Grupper
Gruppe A
Målgruppe
Gruppen er for unge med multiple funktionsnedsættelser,
hvor eleven er både fysisk og/eller psykisk hæmmet i forhold til kommunikation. Der kan dermed være flere forhold, der griber ind i elevens reelle muligheder for at modtage, forstå og selv meddele sig til omverdenen.
Mål
Vi har fokus på at afdække den enkelte elevs styrker og udfordringer og dermed give eleven øgede muligheder for alternativ og supplerende
kommunikation (ASK). Vores ønske er at fremme elevens selvbestemmelse og selvstændighed, og dermed deres livskvalitet.
Det er en forudsætning for et godt skoleforløb, at pårørende og andre omsorgspersoner er indstillede på at samarbejde med skolens personale om at fremme og styrke elevens kommunikation.
Form og struktur
Undervisningen har fokus på tilegnelse af viden, almen dannelse, socialisering, selvstændighed samt medindflydelse på egen livssituation. Forløbet indledes med en 12 ugers afklaringsperiode, hvor elevens ønsker, potentiale og forudsætninger afklares. I afklaringsforløbet arbejder vi med at klarlægge følgende fire grundforudsætninger med det sigte at lære eleven at kende og tilbyde
en målrettet undervisning:
- Motivation – at eleven i samspil med underviseren har en vilje til kommunikation.
- Interaktion – at eleven i samspil med underviseren kan fastholde/opretholde nærvær.
- Hukommelse og opmærksomhed – at eleven kan fastholde/opretholde genkendelse.
- Forståelse – at eleven i samspillet med underviseren kan fastholde/ opretholde en kommunikation.
De fysiske rammer i klassen indeholder diverse hjælpemidler til personer med bevægelseshandicap. En stor del af undervisningen formidles ved brug af alternative kommunikationsformer, herunder Tegn-Til-Tale og billedkommunikation.
Indhold
Undervisningen tager udgangspunkt i:
- Den unges nære livsverden.
- ASK.
- Kendskab til ungdomsliv, samfund og nærmiljø.
- Praktiske dagliglivsaktiviteter.
- Bogklub.
- Sansestimulerende aktiviteter (vi har sansehave og snoezel rum).
- Fysiske aktiviteter.
- Musik og musikterapi.
Der benyttes i vid udstrækning IKT baserede materialer i undervisningen.
Gruppe K
Målgruppe
Gruppen er for unge, som har brug for hjælp og støtte til at indgå i sociale fællesskaber. Det er unge med massive indlæringsvanskeligheder, kan også være udfordret af sproglige og adfærdsmæssige problematikker.
Mål
I forløbet lægger vi stor vægt på at finde løsninger, der styrker elevens sociale kompetencer, selvstændighed og medbestemmelse i eget liv. Alle har ret til at give sin mening tilkende uden at skulle bekymre sig om at blive hørt eller misforstået.
For de elever, der benytter alternativ kommunikation, er det derfor vigtigt at finde frem til den kommunikationsform eller det kommunikationsredskab, som passer bedst til eleven.
Form og struktur
Der tages afsæt i elevens faglige kompetencer med vedligeholdelse og udvikling af disse.
Undervisningen er præget af en høj grad af struktur, forudsigelighed og indlæring af nye rutiner. Forløbet sætter fokus på positive adfærdsmønstre, teknologiske løsninger og alternativ kommunikation.
Indhold og materialer i undervisningen har udspring i ungekultur og aldersvarende emner. I undervisningen bruger vi bl.a. computere, tablets, trykskærme og iPad.
Uddannelsen indledes med en afklaringsperiode, hvor vi lærer eleven at kende. Efterfølgende opbygges et undervisningsforløb, der understøtter elevens kompetencer og udfordringer.
Indhold
Undervisningen tager udgangspunkt i elevens livsverden, selvstændighed og
voksenliv.
Undervisningen indeholder:
- Praktiske færdigheder.
- Dansk, matematik og samfundsfag.
- Motion, fitness og svømning.
- ADL.
- interne og eksterne praktikforløb.
- Natur-ekskursioner.
- Musik.
- Verbal og kropslig kommunikation.
- ASK alternativ og supplerende kommunikation.
- Praktisk arbejde på skolens område.
- Kreativ.
Gruppe U
Målgruppe
Gruppen er for unge med et nedsat funktionsniveau. Det betyder, at den unges personlige udvikling foregår i nedsat tempo.Derfor kan det bl.a. være svært at lære faglige, sproglige, motoriske og sociale færdigheder. Årsagen kan være arvelige faktorer, kromosomfejl, hjerneskade eller andre udviklingsmæssige udfordringer.
Mål
Målet med undervisningen er at give et fagligt, socialt og psykisk løft og derved øge selvværd og selvrespekt. Gruppens primære mål er at ændre uhensigtsmæssig adfærd. Vi stræber efter at give de unge en forståelse for, hvad ikke-konstruktive strategier betyder for den unges selvstændiggørelse. Formålet er at den unge bliver i stand til at ændre uhensigtsmæssige strategier til konstruktiv handling i eget liv. Formålet med undervisningen er at give eleverne et fagligt, socialt og personligt løft og derved øge deres selvværd og selvopfattelse.
Form og struktur
Undervisningen tilrettelægges med udgangspunkt i elevernes individuelle forudsætninger og faglige niveau.
Forholdet til klassekammeraterne er vigtigt både i skolen og i fritiden. Derfor fordyber vi os bl.a. i ungeliv og nærmiljø, så eleverne får et realistisk
indblik i de muligheder, de har. Undervisningen er præget af en høj grad af struktur og forudsigelighed, så der skabes
forudsætning for udvikling og læring.
Der undervises i både faglige, praktiske og dagligdags emner. Undervisningen er præget af en høj grad af struktur, forudsigelighed og indlæring af nye rutiner.
Indhold
Undervisningen tager udgangspunkt i:
- elevens dagligdag og behov
- motion og bevægelse
- sund livsstil
- bo-træning
- kompenserende undervisning i dansk og matematik. Herunder læse- og skriveteknologi til pc eller andre digitale enheder
- praktikforberedende undervisning
Gruppe X
Målgruppe
Gruppen er for unge med forskellige udfordringer. Det kan være unge, som er sent udviklede, har ADHD, ADD, generelle indlæringsvanskeligheder, ASF eller er fysisk handicappede (herunder muskelsvind og cerebral parese).
Mål
Gennem forløbet skal den unge lære at identificere og udvikle personlige kompetencer og at formulere sine egne ønsker, behov og holdninger. Vi stræber efter at øge den unges muligheder for at blive en selvstændig og aktiv deltager i samfundet.
Form og struktur
Undervisningen tager udgangspunkt i den unges personlige behov og faglige niveau, så hver enkelt ung bedst muligt sikres ligeværdig deltagelse og oplever øget selvværd og selvtillid.
De unge undervises på mindre hold. Dette for at kompensere for eksempelvis sociale vanskeligheder, opmærksomhedsforstyrrelser eller sanseintegrationsmæssige problematikker.
Vi arbejder ud fra:
- En kompenserende og strukturerende pædagogik.
- individuelle skemaer og daglig gennemgang af dagens aktiviteter og indhold,
- abstrakte emner konkretiseres gennem praktiske eksemplerfra de unges hverdag for at kompensere for sproglige og forestillingsmæssige vanskeligheder.
Indhold
Undervisningen tager udgangspunkt i:
- Praktiske færdigheder
- Styrkelse af identitet
- Verbal og kropsligkommunikation
- Afklaring af beskæftigelsespotentiale bl.a. via praktikforløb
- Fagligt og praktisk løft
- Personlig udvikling
- Arbejdsmarkedskendskab
- ADL
Gruppe Q
Målgruppe
Gruppen er for unge med psykiske tilstande som angst, lavt selvværd og andre problematikker. Den unge er fagligt kompetent og læringsparat, men har store personlige og sociale udfordringer, som gør, at det ikke er muligt at påbegynde en ordinær ungdomsuddannelse.
Den unge kan:
- Have negative tanker om sig selv og omverdenen.
- Være fastlåst i uheldige adfærdsmønstre fx manglende fremmøde og isolation.
- Have svært ved at sige noget i samvær med andre.
- Have svært ved at begå sig i sociale sammenhænge med deraf følgende ensomhed.
- Have spiseforstyrrelser eller anden selvskadende adfærd.
- Have manglende handlekompetencer og problemløsningsredskaber.
- Have vanskeligheder de ikke ved hvordan skal løses (fx dårlige skoleoplevelser, mobning, problemer i hjemmet, skilsmisse, dødsfald, osv.).
- Føle sig usikker i forhold til egen krop.
Mål
Gennem forløbet skal elevenlære at identificere og udviklepersonlige kompetencer i forhold til fritid, uddannelse og arbejde. Vi stræber efter at styrke elevens selvtillid og selvværd samt at rette op på eventuel uhensigtsmæssig tankegang og adfærd.
Form og struktur
Undervisningen tager udgangspunkt i elevens personlige behov og faglige niveau, så hver enkelt elev bedst muligt sikres ligeværdig deltagelse og oplever øget selvværd og selvtillid. Undervisningen er baseret på den kognitive metode. Undervisningen foregår på mindre hold med max 10 elever.
Indhold
Undervisningen tager udgangspunkt i:
- Hyppige individuelle samtaler.
- Afklaring og udvikling af personlighed og personlige grænser.
- Verbal og kropslig kommunikation.
- Personlig stil.
- Motion.
- Psykologi.
- Mulighed for samtaler med kognitiv terapeut.
- Fagligt løft.
- Afklaring af job/uddannelses potentialer bl.a. via praktikforløb.